Till de som vill bygga upp en mur

Här är ett litet filmklipp tillägnat alla som tycker att murar är en bra idé.

Klippet är såklart från favoritfilmen The Wall och visar avsnittet när huvudpersonen Pink Floyd (!) – suveränt spelad av Bob Geldof – agerar fascistisk diktator innanför sin nyligen färdigställda mur.

Naturligtvis går allt bra till slut. Muren rivs och solen tittar fram. Budskapet är klockrent såhär i eftervalstider. All in all it was just another brick in the wall…

I maj kommer Roger Waters till Globen för att sätta upp hela The Wall (som jag skrev om här). Jag hoppas att de som röstade brunt i valet går på föreställningen och sedan tar sig en funderare på vad murar ställer till med. Å andra sidan kan rationella argument falla platt ibland:

I en demokrati är det ju tillåtet att ge blanka fan i rim och reson på valdagen. Och det är ju självfallet allas rätt att lägga sina röster där de vill. Och folket får de ledare de förtjänar. Alltid. Nu har vi således en riksdag med en samling murbyggare som vågmästare (i alla fall just nu).

Man behöver kanske inte gilla läget, men betänk följande: Nu måste SD börja jobba på allvar. De måste delta i debatter, utfrågningar och riksdagsarbete. De kommer att hårdgranskas av media. De kommer att delta i offentliga debatter under nästa valrörelse. Då kommer svenska folket att få se vilka de har röstat in.

Under antagandet att många som valde SD hade valt något annat om de haft mer kunskap kommer offentligheten att skada partiet. Annars har vi ett problem.

One Comment