Hitta snygga bilder online

Jag gillar bilder. Ett snyggt foto kan lyfta det tristaste blogginlägget och den torraste presentationen till något man kommer ihåg och kanske till och med uppskattar. Ibland får jag frågor om var jag hittar de bilder som jag använder, och varje gång tipsar jag om ungefär samma saker. Därför tänkte jag nu en gång för alla dokumentera lite bra bildtips.

Det absolut viktigaste när man ska använda bilder man hittar online är att säkerställa att man har rätt att göra detta. Det finns många bilder därute som inte får användas fritt av andra (detta bestämmer bildens upphovsman). Det finns professionella bildarkiv som tar betalt för foton. De brukar ibland ha en gratiskatalog som kan vara värd att kolla upp. Men det som jag ska tipsa denna gång om är det fantastiska Flickr.

skaters

På Flickr kan vem som helst ladda upp foton. Bilderna (miljontals) är sökbara och man kan verkligen hitta i princip vad som helst där. Vad som gör Flickr så intressant är att sajten ger dig som fotograf möjligheten att licensiera dina alster enligt Creative Commons (CC). CC är en licensform som gör att du som upphovsman kan ge tillåtelse att andra använder dina kreativa skapelser. Det finns olika nivåer på vad som tillåts. Man kan till exempel begränsa kommersiellt bruk, eller till exempel säkerställa att bilden inte manipuleras. Mer om licensen Creative Commons hittar du på deras svenska sajt.

När man använder bilder som är licensierade enligt CC är det viktigt att ange korrekt så kallad ”attribution”. Även detta finns det riktlinjer för på Creative Commons sajt. Jag ska här tipsa om ett par verktyg som kan göra det lite lättare att söka och använda CC-licensierade bilder.

Det första verktyget är en sökmotor som jag är väldigt fäst vid: Compfight. Här kan du på ett enkelt och intuitivt sätt söka på Flickr och samtidigt begränsa till CC-bilder. Naturligtvis finns det en  sökmotor på Flickr också, men jag tycker Compfight är bättre. Och du, har du andra tips på bra sökmotorer, skriv gärna i kommentarerna nedan.

compfight

Det andra verktyget är en mycket finurlig liten tjänst som – när du väl har hittat en bild som du vill använda – hjälper dig att hitta rätt licens och rätt attribution. Denna tjänst heter Flickr Image Attributor. Du klistrar in länken till en bild i ett formulär och får sedan korrekt referens i olika format (för web eller tryckt text).

Happy hunting!

(Och tipsa gärna om fler bra gratis bildtjänster nedan)

One Comment