Kalorier borta – så här räknar du

Så här är det. Du är hos goda vänner, du äter och dricker gott. En massa kalorier och en massa godsaker. Problemet är ditt dåliga samvete. Du borde ju inte.

happiness is a colorful cupcake by bookgrl, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  bookgrl 

Nu har jag räddningen åt dig. En studie på det berömda Pond’s Institute visar nämligen att att kalorier du konsumerar på bortaplan inte beter sig som andra kalorier. Avståndet till hemmet är nyckeln här. Hjärnan har stor makt över kroppens funktioner och forskarnas hypotes är att ju närmre hemmet man är, desto mer ”avslappnad” blir hjärnan och desto mer av kalorierna läggs ”på lager” för framtida bruk. Omvänt kan man också påstå att ju längre från hemmet – desto mer energi använder hjärnan till att skydda kroppen. Och detta sker genom ökat andrenalinpåslag vilket i sin tur ger ökad kaloriförbränning.

Därför kan jag nu avslöja – och detta kommer kvällstidningarna att skriva löpsedelsmeter om – postnummermetoden.

Metoden är en enkel och lättfattlig och bygger på en tumregel som använder två postnummer – ditt eget och det nummer där kalorierna konsumeras. Det funkar så här:

  1. Varje siffra i postnumret är värd 20%
  2. Du jämför ditt hempostnummer med numret där du befinner dig
  3. Börja från vänster. Varje gemensam siffra adderar 20% till totalandelen kalorier som du måste räkna med

Om jag till exempel lämnar mitt trygga postnummer 43952 och beger mig till goda vänner i grannsamhället med postnummer 43961 har jag genom denna förflyttning säkerställt att vid 100 kcal kommer jag bara att behöva tillgodoräkna mig 60. En till semla, tack!

Och extra kul blir det ju längre bort du reser.