Säg hej till Viggo – en föraning om en ljus framtid för skolan i Sverige

Häromdagen följde Viggo med min fru hem från jobbet. En av hennes kollegor hade hittat honom på en vägkrog och tagit med honom hem och nu var det sålunda vår tur. Viggo är en stor lurvig nalle som kommer från Söderköping. En fjärdeklass läser om Sverige just nu och den 11/11 skickades Viggo ut i landet för att samla erfarenheter och intryck. Alla som träffar honom uppmuntras att ta foton och att maila klassen och berätta vad han varit med om. Han har en ryggsäck med sig och den är full av bilder.

20111225-212951.jpg

Under dessa första veckor har han varit med om en hel del och de senaste dagarna har han varit gäst hos oss. Han har varit i min sons förstaklass på besök, han har firat julafton med oss och just nu är han med oss i Skåne hos min svärmor. Om några dagar ska han vidare på nya äventyr tillsammans med någon ny kompis.

Enligt skylten han bär runt halsen skall han vara tillbaka i Söderköping den 4/2. Detta skall ske genom att man sätter honom på en buss/tåg till Norrköping och mailar honom på adressen som står på kortet.

Jag blir alldeles varm när jag ser detta. Inte bara för att jag minns fantastiska Amelie från Montmartre, där en trädgårdstomte upplevde ett liknande äventyr. Tänk vilket fantastiskt inslag i undervisningen! Jag har inte sett just detta grepp tidigare, men visst är det coolt! Och jag hoppas att fler läser detta och inspireras. Det är saker som detta som ger mig hopp om framtiden för skolan i Sverige.