Nej, jag är absolut inte smartare än en femteklassare

Erkänn. Ni har sett den. Och ni har flinat lite åt de vuxna som ställer upp i programmet och som missar de enklaste av frågor. Och alla tänker ”Tur att det inte var jag som stod där”.

Det handlar om programmet ”Smartare än en femteklassare?” som visas på primetime i SVT.

I programmet får vuxna svara på frågor som handlar om floder, kungar, glosor, termer och andra utantillkunskaper. Till sin hjälp har den vuxna deltagaren (som kan vinna 250 000 kr) ett antal femteklassare. Barnen svarar naturligtvis rätt på nästan alla frågor och kan på olika sätt hjälpa den vuxna idioten ur knipan.

Programmet är alltså en blandning av klassisk gameshow – där en vanlig människa vinner pengar på ett sätt som inte gör andra svenskar avundsjuka – och förnedrings-TV. Och visst är det lite underhållande. När den vuxne till slut ger upp och antingen svarar fel eller helt enkelt tar pengarna och hoppar av måste de vända sig mot kameran och säga ”Jag är inte smartare än en femteklassare”.

Och tack och lov för det!

Programmet visar nämligen på ett av de stora felen med vår skola. Hade utantillkunskaperna varit viktiga för oss vuxna i våra yrken hade vi naturligtvis klarat frågorna. Fattas bara. Men vuxenlivet handlar ju inte om detta, eller hur?

Det handlar om helt andra saker, som att kunna ta till sig information och bedöma sanningshalten (bullshitfilter). Eller att kunna dra slutsatser baserat på till synes otillräckliga data. Eller att veta var man kan ta reda på något istället för att behöva lära det utantill. Eller att ha förmågan att se situationer och system ur mer än ett perpektiv, att kunna abstrahera.

Att kunna rabbla italienska floder, franska kungar och amerikanska stater är inte att vara smart. Man kan lära en papegoja att rabbla.

Jag har tidigare skrivit om detta och ni som läst vet att jag tycker att kunskap behövs. Utan baskunskap – ingen källkritik. Barn behöver lära sig fakta, men inte för dess egen skull. Inte för att klara ett prov där utantillinlärning och uppräkning premieras. Fakta behövs för att kunna söka, sålla och värdera information. Och ja, faktakunskaper behövs för att kunna vinna i TP också…

Jag ser ”Smartare än en femteklassare?” som ett bevis på hur fullständigt fel utantillinlärning slår och jag kan därför, med stolthet, säga att jag inte är smartare än en femteklassare.

6 Comments