Hej Webcoast! Vi ses i mars!

Den 18-21 mars händer något speciellt i Göteborg. På Lindholmen Science Park slås dörrarna upp för världens första Webcoast. Och jag ska naturligtvis dit.

Vad är då Webcoast? Jo, som namnet antyder är det något som har med webben att göra (duh!). Och att vi finns vid kusten är ju också sant. Vad som inte syns i namnet (som hade blivit för långt och krångligt) är att Webcoast är en unconference.

En unconference är alltså en slags ickekonferens eller o-konferens om man så vill. Detta innebär alltså INTE att dörrarna kommer att vara stängda och att besökarna möts av en skylt som säger ”Ingen konferens här inte!” 😉

Tvärtom.

En unconference är en konferens/sammankomst/stormöte utan förutbestämt program. Flummigt? Kanske… Men väldigt, väldigt intressant!

Låt mig få återkomma till hur det kommer att gå till om en stund. Först ska vi se hur Webcoast skapades.

Det började med en tweet (ett meddelande på Twitter) av Maria Gustafsson (@mikumaria) i november förra året:

Inom ett dygn (!) kokade nätet av engagemang och idéer. Sedan gick allt väldigt fort. En förening bildades, namnet bestämdes (alla som ville fick vara med och rösta). En logotyptävling resulterade i den snygga loggan. En hemsida fixades. Allt arbete sker ideellt.

Under december och januari har sedan konceptet förfinats och för några dagar sedan släpptes äntligen biljetterna (finns att köpa här).

Jag har jobbat med många konferenser, både som arrangör, programansvarig, moderator och talare. De har alla en sak gemensamt. De har varit planerade i förväg. Alla har vetat vilka som ska tala, när de ska tala och vad de ska tala om. Man har åkt på konferenser av tre anledningar:

  1. För att lyssna på ett, eller max två, föredrag som man tycker verkar intressanta
  2. För att man själv ska prata/vara moderator
  3. För att träffa andra likasinnade

Och let’s face it – främsta anledningen är ofta nr 2. Och kanske nr 3.

Låt oss nu leka med tanken att vi stryker punkt 1. Visst, du vet vilka personer som ska dit, men du vet inte något om programmet. Ingen vet egentligen något om programmet.

Det enda man vet är att ett stort antal intressanta, likasinnade, duktiga, smarta och trevliga personer också skall dit. Och att många av dessa har med sig något som de vill berätta.

Programmet skapas på plats i ett slags organiserat kaos. Ett stort rutnät sätts upp på en vägg där raderna representerar tider och kolumnerna representerar platser. Varje ruta rymmer ett A4-papper. Varje ruta är en timma lång. Vem som helst får sätta upp ett papper i en ruta. Vill man inte ha en hel timme sätter man upp ett A5-papper istället. Det betyder att det man vill prata/diskutera tar max en halvtimme.

På detta sätt växer programmet fram allteftersom. Problemet blir att jag kommer att vilja gå på allt 😉

Tur att det finns mobilkameror som kan filma och lägga upp sedan. Webcoast kommer att leverera godis under lång tid framöver.

Och vad ska jag prata om? Vet inte. Kanske om Logistikfokus? Vad tycker du?

Och visst ses vi där, eller hur!

One Comment