Inte HELT idiotsäkert med Mac ändå…

Om man frågar en Macägare om vad de anser är smidigast med Mac kontra PC får man ofta svaret att ”allt bara fungerar”. Som exempel dyker ofta upp hur otroligt enkelt allt är när man köper ännu en Mac och snabbt och smidigt kopierar hela den gamla datorn med inställningar och allt.

Nåväl, nu är det så att jag råkar ha en befintlig Macbook Pro (som jag skriver på just nu). Och häromdagen skulle jag alltså installera en ny dito. När jag fick frågan under själva installationen om huruvida jag ville klona en gammal dator svarade jag Nej. Jag ville inte klona helt utan själv välja vilka dokument som skulle flyttas över.

Frid och fröjd. Program installerades, AppStore invigdes, nätverk testades.

Så idag, när jag äntligen hade lite lugn och ro, skulle jag sålunda genomföra den Stora Migreringen. Jag startade upp programmet som Apple har för att hjälpa till med dylika förättningar – Flyttassistenten.

Snabbt insåg jag att jag inte skulle behöva kopiera dator-till-dator. Jag hade en Time-machine-kopia som skulle funka utmärkt. Nåväl.

Sagt och gjort, jag satte igång med processen. Jag valde ut vilka dokumentmappar som skulle flyttas (inte alla) och att jag även ville flytta över inställningar. Då fick jag ett meddelande om att om jag ville slå ihop användarkontot från den gamla datorn (med alla inställningarna i) med mitt konto på nya datorn var jag tvungen att skapa ett tredje konto som jag kunde köra själva flytten ifrån. Känns som en stabil försiktighetsåtgärd oavsett, faktiskt. Bra tänkt Apple!

Jag skapar ett konto på nya datorn som heter Migrate. Min avsikt är att helt enkelt radera detta när allt är klart.

Hade detta varit en thriller hade spännande, olycksbådande, suggestiv musik börjat spela lite tyst i bakgrunden. Lite som i Omen. Publiken skall informeras om att personen i bild just har trampat i det jättestora klaveret och att han snart kommer att dö skräckfilmsdöden.

Intet ont anande gick så vår hjälte vidare mot sin undergång.

Jag loggade in på det nya kontot Migrate och satte igång med flytten. Programmet bad mig om ett administratörslösenord och ett kontonamn var förifyllt. Det konto som strax skulle slås ihop med det från den gamla datorn.

Musiken ökar i styrka och intensitet. Publiken biter på naglarna. Nej! Tryck INTE OK, tänker de. Men de vet vad som kommer att hända. Personen på filmen är en redshirt. En av de som måste stryka med på vägen mot det lyckliga slutet.

Jag skrev mitt lösen och tryckte OK.

Sedan gick jag och åt lunch. Nöjd med min prestation.

När jag kom tillbaka för att kolla så att allt gått bra möts jag av ytterligare en bekräftelseruta. Ett administratörlösenord behövdes tydligen för att kunna slutföra skapandet av det nya kontot som skulle ersätta det gamla.

Crescendo. Hjälten inser att velociraptorn i blickfånget har en kompis som har smugit sig runt från sidan.

”Clever girl…”

Det finns inget adminkonto längre. Kontot Migrate har inte adminrättigheter. Det gamla kontot har precis blivit raderat för att kunna ersättas av det som ska klonas från gamla datorn. Jag kan alltså inte slutföra migreringen eftersom jag inte har behörighet att göra det längre. Eftersom migreringen har tagit bort det enda konto som skulle kunna fixa detta.

Moment 22 – Cupertino style.

Alltså är det bevisat. Mac är inte HELT idiotsäkert. Ett kreativt pucko kan paja vad som helst.

Nu väntar ominstallation imorgon. Då kommer jag att svara JA på frågan om jag vill klona min gamla dator redan under installationen.

Och för er som letar efter någon slags sensmoral och lärdom kan man sammanfatta min fadäs och dess insikter enligt:

  • Om du ska använda Flyttassistenten i efterhand, se till så att du har ett tredje adminkonto
  • Har du röda kläder på dig är du rökt
  • Ta frågor som ”Vill du verkligen göra detta” på största allvar
  • Inse att det inte är hela världen och att EN ominstallation av en ny dator är lite jämfört med PC. Där är mitt rekord 4 gånger hittills.
4 Comments