Till er som inte vill att alla elever skall ha egen dator i skolan

Just nu pågår en stor reform i svenska skolor. Projektet En-till-en syftar till att utrusta lärare och elever med varsin dator. Inte som ersättning för papper-penna-kateder utan som komplement. Själv tycker jag att detta är alldeles lysande (ingen högoddsare, direkt).

Men det finns de som inte håller med. Som tycker att ”allt det där med datorer och sånt – ska det verkligen vara nödvändigt? På vår tid gick det minsann utmärkt med papper, penna och en duktig lärare som berättade hur saker fungerade och hur man skulle göra.”

Jag tycker att ni ska kolla in filmen nedan på Google Body Browser:

Och detta är bara början. Att kunna visualisera stora, komplexa system och skeenden på detta sätt kommer att revolutionera hur elever lär sig. Istället för att läsa historia kan eleven uppleva historia, till exempel i Google Earth där slag och territorialförflyttningar kan visualiseras interaktivt (jag vet inte om detta är gjort, men någon borde göra det).

Matematiska och fysikaliska problem kan simuleras/visualiseras/upplevas. Språk kan läras och tränas interaktivt. Ni fattar. Grejen är ju att göra det lite lättare för nästa generation att lära sig saker. Då hinner de nå ännu längre i kunskapsutvecklingen än vad vi har kunnat göra.

Så, du som inte tycker att eleverna skall ha tillgång till detta (och då menar jag tillgång när som helst – inte bara i skolan), kommentera nedan. Jag vill gärna höra dina argument.

10 Comments