Barabamba plockar lågt hängande frukter

För 25 år sedan gick jag ut nian. Lärarna vi hade då var antagligen yngre än vad jag är idag. Vi tyckte de var lastgamla och färdiga för hemmet.

För några månader sedan fick jag hem en inbjudan från ett företag som heter Barabamba (ja, de är naturligtvis från Göteborg). De meddelade att de arrangerade en återträff för vår niondeklass och att man kunde delta för det facila priset av 395 kronor.

För tio år sedan var jag på en liknande tillställning. Den var väldigt lyckad och därför anmälde jag mig även till årets begivenhet. Nu skulle vi fira kvartssekel!

När man registrerat sig på deras sajt kunde man bland annat se vilka andra som anmält sig. Deras sajt (som de säger är under ombyggnad) låter dig sedan bläddra i klasslistan (utan kontaktuppgifter). Deras slogan är ”Återföreningar är bäst i verkligheten” och man kan ana att de är ganska så skraja för ”Facebook-effekten” där folk redan har hittat – och återknutit – de gamla skolkontakter som de är intresserade av. Sajten är ett stängt socialt nätverk där de enda som kommer in är de som blivit bjudna på en återträff. Väl inne kan man dela bilder och meddelanden men inte så mycket mer. De har också en riktigt underlig feature: Du kan skicka SMS till dina gamla klasskompisar via sajten. Och de tar betalt för detta. Ursäkta mig, men vem f-n vill betala för att skicka SMS till gamla klasskompisar som antagligen finns på Facebook ändå?

Några veckor innan återträffen skickade de hem en klasslista. Inte särskilt komplett och med en del fel, men ändå – kul att se var folk har hamnat.

Själva återträffen sker på enklast möjliga vis. Barabamba har helt enkelt outsourcat hela arrangemanget till en lokal restaurang. Naturligtvis bjuder de in flera klasser. Vår fest utgjordes av 70-80 st 41-åringar från tre av kommunens högstadieskolor. Man blir avprickad på en lista, får en söt välkomstdrink, utropar ”Vad kul att ses!” ca 30 gånger och sätter sig sedan till bords. Maten består av förrätt, varmrätt och kaffe. Ingen dryck, ingen dessert.

Missförstå mig inte nu. Det var grymt kul att träffa klasskompisarna igen! Kvällen bjöd på många minnen, skratt, historier och pinsamheter. Vi hade haft lika kul oavsett var vi träffats. Själva middagen, maten, lokalerna och allt det andra spelade inte ens en biroll i sammanhanget.

Det är det som Barabamba vet. Och det är det som gör mig lite putt.

De vet så väl att vi inte är där för maten. De vet att vi kommer att prata och minnas och umgås oavsett omständigheterna. På plats när vi hade återträffen fanns inte en enda Barabamba-anställd (såvitt jag vet).

På deras hemsida skriver de att de gör ett detektivarbete när de spårar upp alla klasskompisar. De köper personuppgifter från kommunerna, adresser från SPAR och telefonnummer från Eniro. Visst, några procent kanske kan bli svåra att hitta, men långt ifrån alla. Detta är deras kärnverksamhet. Att skapa klasslistor med aktuell information.

Jag tror att deras affärsidé skulle må bra av lite vidareutveckling. Eller av lite konkurrens. Just nu plockar de lågt hängande frukter. De skapar listor, dealar med restauranger som sedan fixar allt praktiskt, bjuder in till fest och tar betalt. Det enda som skulle krävas för en konkurrent är att skicka ut en inbjudan före Barabamba. Det räcker med några veckor. Först till kvarn vinner och att kopiera deras tjänst är inte så svårt.

Och nej, jag ska inte starta återföreningsföretag 😉

Men här kommer några små förslag på hur Barabamba skulle kunna göra skäl för mina 400 kr. För allvarligt talat – 400 spänn och då ingår inte ens ett glas vin. Tjena.

Som sagt, några små förslag:

  • Fixa skolkatalogfoton. Den första gäst som scannar in sin sida ur skolkatalogen och laddar upp på sajten får 100 kr rabatt. Sedan kör ni ett rullande bildspel under hela kvällen.
  • Vin till maten ska ingå. Allvarligt talat.
  • Var inte så rädda för Facebook. Låt folk logga in med sina FB-konton så kommer ni att kunna marknadsföra festen i deras flöde – något som flera av deras gamla klasskamrater kommer att se eftersom de redan har återförenats (fast online).
  • Fixa namnskyltar till alla (med klass/skola).

Å andra sidan lär det väl inte bli någon ny inbjudan till mig förrän om ytterligare 25 år, och då spelar det kanske mindre roll…

3 Comments