Snobbar som jobbar

Peter Englund uttalar sig på DN.se om att Svenska Akademien inte kommer att hitta nobelpristagare på bestsellerlistorna.

Han avslutar med uttalandet:

Vi ska inte nödvändigtvis lyfta fram smal litteratur, men det handlar om litterär kvalitet och jag vill påstå att det är väldigt svårt att hitta någon på den populärlitterära arenan som har den höga kvaliteten när man jämför med vad de tävlar mot.

Är det bara jag som känner mig provocerad av detta? Visst kan det vara så att en del av den mest populära litteraturen aldrig någonsin skulle kunna kvala in på någons kvalitetslista över huvud taget (till exempel dåligt skrivna formeldeckare). Han argumenterar också att nobelpriset syftar till att lyfta fram och uppmärksamma kvalitetslitteratur och att redan populära verk inte behöver hjälp.

Å andra sidan, att känna provokation är ju också att erkänna att det faktiskt betyder något för mig vem som får priset eller inte. Och det kan jag inte påstå att det gör. Spelar roll, alltså.

Så jag antar att jag inte är så provocerad ändå.

Trots allt är det ju bara arton kulturelitister som har fått i uppdrag av en sedan länge död och begraven industriman att dela ut en påse pengar varje år till någon som skrivit en bra bok. Ja, jag vet att testamentet numera tar hänsyn till hela författarskapet och inte bara senaste året som det först var tänkt. Och det öppnar naturligtvis upp för helt andra urvalskriterier än tidigare.

Det är nämligen väldigt viktigt vad man kallar den gärning som skrivande människor bedriver. Om någon bedriver ett skrivande betyder detta att de aldrig kommer att hamna på Svenska Akademiens kortlista. Nej, för att kvala in behöver man bedriva ett författarskap. Väldigt viktigt detta. Och ett författarskap innebär tydligen att man helst inte ska tjäna pengar på sitt skrivande. Eller i alla fall inte för mycket. Då är man ju populär – Gud förbjude! – och behöver alltså inte kvalitetsmärkas av Akademien.

Nej, nu ska jag avsluta dagens bloggarskap och ge mig ut i solen igen. Själv gillar jag bra böcker. Oavsett vem som skrivit dem.

4 Comments