Kommentar till @Mymlan om begreppet Sociala medier

Detta är en (kanske något lång) kommentar till Sofia Mirjamsdotter (@mymlan). Eller rättare sagt till hennes utmärkta inlägg på TV4-bloggen:
Kan vi en gång för alla sluta prata om sociala medier?

Jag började skriva detta inlägg i kommentarsfältet men insåg att jag villa breda ut mig lite.

Så här låter det hur som helst när ett huvud träffar en spik! Bra skrivet av Sofia och jag kan bara hålla med.

Så här skrev förresten jag för ett tag sedan på samma tema (http://thirdopinion.nu/2010/01/06/t2k/):

”Begreppet Sociala medier låter lite för pretentiöst. Människan är ett socialt djur. Vi behöver interagera och kommunicera med de runtomkring för att överleva. Vad vi har nu är bra verktyg för att göra ”runtomkring” mycket större och enklare att kommunicera med. That’s it! Kommer ni ihåg Heta linjen på 80-talet? Same shit, different technology.”

Tyvärr är det så att tolkningsföreträdet inte är vårt vad gäller begreppet ”sociala medier”. Så länge folk i allmänhet sätter likhetstecken mellan Facebook, Twitter och sociala medier är vi nog fast i begreppsträsket.

Däremot tror jag att begreppet kommer att dö ut allteftersom. Ingen under 25 (?) pratar om sociala medier som något speciellt eller konstigt. För dem är internet en självklar kommunikationsplattform. För oss över 35 är det något som har växt fram under vår yrkesverksamma tid och alltså en ”nymodighet”. Vissa har tagit den till sig medan andra håller fast vid det gamla, trygga.

Alla har vi idag digitala liv, vare sig vi vill eller inte. Mängder med information om oss lagras i databaser – en del utan vår inblandning och en del på egna initiativ. En del av informationen väljer vi att exponera, en del behålls skyddad från insyn. När tillgänglig ”bandbredd” ökar – dvs antal kanaler till en person – ökar också upplösningen på informationen. Det som Sofia Mirjamsdotter benämner som demokrati är – enligt mig – en ökad finkornighet där Sven Svensson från Svenljunga kan höras och synas lika mycket som alla andra. Detta var näst intill omöjligt för 15 år sedan. Stackars Svenne fick helt enkelt inte tillgång till tillräcklig bandbredd. Inte utan att betala ganska mycket, i alla fall.

Och om 15 år kommer våra nyvuxna barn att tänka tillbaka på oss 60-70-talister som generationen som födde fram internet (vilket är fel) men som inte fattade riktigt vad man skulle ha det till (vilket är rätt). Och ingen kommer att diskutera i termer av sociala medier. Det kommer helt enkelt att vara en icke-fråga.

Precis som begreppen TV, telefon och dator, förresten. Men det kan vi spara till ett annat inlägg.

One Comment