Älska lokaltidningen! Som Stefan och Krister, fast på riktigt.

I morse satt jag i godan ro och läste lokaltidningen medan jag åt frukost. Det brukar gå ganska fort. Tidningen har fem egentliga avdelningar som brukar fördela sig enligt:

  • Annonser (maximalt tillåten mängd, 40%?)
  • Artiklar med lokal anknytning (4-5 sidor)
  • Föreningsmeddelanden och predikoturer (200 sidor)
  • Insändare (1-2 sidor)
  • Inköpt bulkmaterial (TV-sidor etc.)

De absoluta guldkornen och en av de stora anledningarna till att jag prenumererar är självfallet insändarsidorna. Det är alltid stor underhållning att läsa om lokalpolitikernas pajkastning, grannars dåliga beteende, lokala Nimby-gruppers ständiga kamp mot större intressen och allmänt missnöje över sakernas tillstånd.

Idag hittade jag denna pärla:

Alltså, jag säger egentligen inget om att folk kan bli sura på sina grannar. Självklart är det OK. Som granne måste man visa hänsyn. ”Gör emot andra…”, och så vidare. Det som är så roligt är att vi väljer att uttrycka vårt missnöje offentligt istället för att prata med den som orsakar det. Naturligtvis finns det ett väl etablerat symbiosförhållande mellan lokaltidningen och lokalbefolkningen. Alla vet att man kan få publicerat sina åsikter och att alla gillar att läsa om dem. Men det känns som om detta är något ursvenskt. Ett jag-vill-inte-ställa-till-problem-syndrom samtidigt som att man vill visa att man minsann kan bita ifrån.

Det är som att leva mitt i en buskisföreställning där käftsmällar och förvecklingar presenteras i färdigtuggat format. Och visst är det kul! Dessutom – har man ingen egen blogg måste man ju få utlopp någonstans…

Under avdelningen ”Lokal anknytning” brukar de flesta tidningarna ha en minienkät där de frågar fem personer om något aktuellt och publicerar svaren med namn och bild. Här finns ett i många fall otappat ymnighetshorn av humor. Kolla till exempel in denna som jag fick av Fredrik Strömberg (@stroemberg):


Visst är den kul! Men tänk om de hade hittat en ny nr 5 som önskade sig en Fiat Punto. Då hade vi snackat verklig humor.

Som sagt. Lokaltidningen är bland det bästa som finns och kommer att överleva längst av alla tryckta medier.

2 Comments