När man blandar in barn blir jag förbannad!

Ni som har läst min blogg tidigare vet att jag vurmar för källkritik och att barn ska lära sig att tänka själva – att bygga ett bra bullshitfilter. Samtidigt är jag av den uppfattningen att alla får tro på det de vill och att ingen kan döma någon annan utefter hur de väljer att förklara universum och vår plats i detta.

Jag är själv ateist – det är mitt val och min övertygelse. Om du tror på en högre makt som styr över våra liv – må vara stjärnor, naturväsen, planeter eller mytiska varelser – så är det ditt val. Så länge du inte med våld försöker övertyga andra om att just du har rätt är jag tillfreds med att vi tycker och tror olika. Tänk vad trist världen skulle vara om alla hade samma uppfattning!

Men om du med våld försöker tvinga andra personer till din världsbild är du min fiende. Jag kan inte förlika mig med tanken på att vår fria vilja inte tillåts vara fri.

Och, förresten. Med våld menar jag inte bara fysiskt våld. Det som vi ser varje dag i nyhetssändningar och som har dominerat ett några kvadratmil stort område i mer än tusen år. Nej, det finns annat våld. Till exempel när ett barn, som inte har någon chans i världen att ifrågasätta och tänka kritiskt, utsätts för hjärntvätt av grymmaste sort. I filmen nedan kan vi se hur barn – med hjälp av sånger och lek – luras in i en världsåskådning av onda vuxna. Att just budskapet i filmen är kreationism är underordnat. Det är handlingen som är upprörande. Att så målmedvetet förstöra individers framtida möjligheter att på egna ben upptäcka och tolka omvärlden.

Om vuxna människor väljer att tro på kreationismen bryr jag mig inte om. Men ingen ska frånta mina barn rätten att välja själva.

2 Comments