Fundamentalt, totalt fel!

Fundamentalt, totalt fel!

Jag blir förbannad, frustrerad, skrämd och egentligen inte alls förvånad av filmen nedan.

All fundamentalism är av ondo. Utan undantag. Fundamentalister finns i alla länder, i alla kulturer, i alla samhällsskikt.

Detta är vad som händer när man slutar observera sin omvärld med kritiska glasögon och ignorerar den information som inte passar in i världsbilden. I vår vardag gör vi detta hela tiden. Jag har till exempel, som nybliven sektmedlem, en tendens att förlåta fel och brister i Appleprodukter. Våra barn och andras ungar. Vårt företag och konkurrenterna. Ni fattar. Inte fundamentalism, men en liten, liten distorsion av fakta för att jämka med vår – redan förutfattade – världsbild.

Men ibland går det lite för långt. Situationen tiltar och nästa steg blir alltid lite mer inskränkt och lite värre än det förra. Till slut är man lika långt från en objektiv världsbild som idioterna i filmen nedan.

Håller du med mig? Inte? Bra! Bilda dig en egen uppfattning istället. Men skyll inte på mig om du blir förbannad:

8 thoughts on “Fundamentalt, totalt fel!

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Per Olof Arnäs. Per Olof Arnäs said: Nybloggat: Fundamentalt, totalt fel! http://thirdopinion.nu/2010/04/fundamentalt-totalt-fel/ #fb #svpt […]

 2. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by Dr_PO: Nybloggat: Fundamentalt, totalt fel! http://thirdopinion.nu/2010/04/fundamentalt-totalt-fel/ #fb #svpt…

 3. Arg, nej. Imponerad av reporterns tålamod och försök att komma dem under skinnet. Sorgsen att se hur hjärnvätt från småbarnsåldern verkligen fungerar. Priset för yttrandefrihet är ibland högt. Funderar om en anmälan till socialtjänsten skulle kunna bita om det hände i norden? Skulle vara tufft att vara lärare med deras barn i klassen, hur skulle man tänka?Får passa på att tacka för en mycket bra blogg, har föjlt den sen ”bullshitfiltret”!

 4. Tack för kommentar och vänliga ord!Jo, reportern visar övermänskligt tålamod. Jag har sett andra reportage som han har gjort och det är lite av hans signum, tror jag. Att ta sig an alla nut jobs och försöka förstå dem. Just dessa barn höll de utanför skolan, av några obskyra anledningar…

 5. Arg, nej. Imponerad av reporterns tålamod och försök att komma dem under skinnet. Sorgsen att se hur hjärnvätt från småbarnsåldern verkligen fungerar. Priset för yttrandefrihet är ibland högt. Funderar om en anmälan till socialtjänsten skulle kunna bita om det hände i norden? Skulle vara tufft att vara lärare med deras barn i klassen, hur skulle man tänka?Får passa på att tacka för en mycket bra blogg, har föjlt den sen ”bullshitfiltret”!

 6. Tack för kommentar och vänliga ord!Jo, reportern visar övermänskligt tålamod. Jag har sett andra reportage som han har gjort och det är lite av hans signum, tror jag. Att ta sig an alla nut jobs och försöka förstå dem. Just dessa barn höll de utanför skolan, av några obskyra anledningar…

 7. KonradKrabba

  Hans Donning skrev ”Priset för yttrandefrihet är ibland högt.” Indeed. Så sorgligt. Men så särskilt förvånad är jag väl tyvärr inte.”God is a concept by which we measure our pain.” http://www.youtube.com/watch?v=Wv3ic6OOXns

 8. KonradKrabba

  Hans Donning skrev ”Priset för yttrandefrihet är ibland högt.” Indeed. Så sorgligt. Men så särskilt förvånad är jag väl tyvärr inte.”God is a concept by which we measure our pain.” http://www.youtube.com/watch?v=Wv3ic6OOXns

Leave a Comment