FF on steroids – ytterligare en väg mot en vettig ”twitterportal”?

Det sägs att alla nya idéer är kombinationer av minst två tidigare kända idéer. Det kan nog stämma. Vi människor tar vad vi vet, vad vi känner till och utifrån det skapar vi nya saker. Inget nytt under solen, alltså.

Jag har kommit på en sådan sak. Den är en kombination av tre tidigare idéer/koncept. Själva behovet som min idé fyller kan tyckas vara väldigt smalt, men tillåt mig att förklara.

Detta rör Twitteranvändare. Hör du inte till denna skara sköna människor ännu är det bara att läsa vidare och – vem vet – kanske skapa ett konto?

Jag tänkte förklara min idé genom att först förklara de tre idéer/koncept som jag har kombinerat.

  1. Varje fredag är det tradition på Twitter att rekommendera vilka personer som man tycker att andra borde följa. Detta kallas FF (Follow Friday). Jag har skrivit om detta tidigare, bland annat här. Dessa rekommendationer kan göras på flera sätt. Vanligast är att man i en tweet (max 140 tecken) listar de användare som andra borde titta lite närmre på. Effektivt och enkelt. Men inte särskilt informativt. Roligast/bäst är det när någon dessutom motiverar varför man borde följa en viss person. Då blir det kanske en tweet per rekommendation. Det är också väldigt roligt att få just sådana FF-rekommendationer, där den som rekommenderar skriver några ord om varför.
  2. I Google Reader sparar jag länkar till bra sidor som jag hittar. Dessa sparas i en lista som heter ”Delade objekt”. När jag sparar ner en länk i listan får jag även möjlighet att kommentera den. En gång i veckan postar jag sedan en lista som jag kallar Veckans bästa med de länkar som jag hittat. Anteckningarna följer naturligtvis med. Här kan du se hur de ser ut. Det som är bra med dessa listor är att de genereras automatiskt. Det enda jag gör är att spara undan länkar när jag stöter på dem.
  3. Twitter lanserade för en tid sedan en grupperingsfunktion som kallas Twitter Lists. Med dessa kan man gruppera twitteranvändare, till exempel efter innehåll eller organisationstillhörighet. Meningen med listorna är att du på ett enkelt sätt ska kunna bevaka ett specifikt område på Twitter – och att du ska kunna dela med dig av urvalet till andra.

Kan du se vart jag vill komma? Kombinera dessa tre saker och vad får du då?

Jo, då får du en dynamisk rekommendationsmotor för, av och om Twitteranvändare.

Jag slängde ut en fråga för några veckor sedan på Twitter. Jag fick svar från @nicclas och på imponerande kort tid har han byggt en prototyp på det som han kallar Twitter Lists Extended. Jag kallar det för mitt FF-arkiv.

Hur fungerar det? Varför inte testa själv!

Det finns flera tänkbara funktioner som skulle göra den ännu bättre. Fler exportmöjligheter, kanske en widget/plugin till bloggen som hämtar senaste listan dynamiskt etc. Man borde kunna lista alla rekommendationer som en viss användare har fått (och kanske länka från egna bloggen).

Jag tror att om fler använde en lite smartare rekommendationsmotor än kaotiska FF-meddelanden så skulle detta i kombination med till exempel SIS-index kunna skapa en riktigt, riktigt bra plattform för att hitta rätt i twitterdjungeln (klyscha, jag vet!).

Vill du vara med och vidareutveckla denna tjänst? Hör av dig till mig eller @nicclas.

2 Comments