Ska det vara så svårt att byta pengar?

Läste på IDG om ännu ett försök att få mobilbetalningar att bli var mans egendom.

Alltså, hur svårt kan det vara? Kan ingen förklara för teleoperatörerna att de borde bjuda MasterCard och Visa på lite gratisluncher snart? Det handlar naturligtvis om den kommunikations- och värdeöverföringskanal som redan finns i systemet. Alla med en mobiltelefon betalar teleoperatören för sitt abonnemang och för sin trafik. Affärsrelationen är redan etablerad, betalningsrutiner likaså. Må vara att det finns olika modeller, prepaid kontra kredit till exempel. Spelar ingen roll. Så här tänker jag att det borde funka:

  • Jag handlar en vara eller en tjänst av en leverantör, tex en korvgubbe eller en bilverkstad.
  • Istället för att ge leverantören kontanter eller dra mitt kreditkort i en speciell kortläsare skickar jag ett SMS till leverantörens pengar-in-nummer. I SMS:et skriver jag in en kod (tex 12345) som jag får av leverantören (jämför med kvittonummer).
  • Leverantören ser direkt i sin mobil (korvgubben) eller i sin kassaterminal (bilverkstaden) att betalning för löpnummer 12345 har anlänt.
  • Leverantörens teleoperatör kan nu fakturera min teleoperatör det aktuella beloppet. Naturligtvis sker detta i ett clearingsystem operatörerna emellan. Operatörerna samarbetar sedan med kortföretagen för att hantera krediter vid större belopp. Se det som att du ”loggar in” med ditt MasterCardkonto när du handlar för mer än, låt säga, 100 kr.

Varför fanns inte detta för typ 10 år sedan????

4 Comments