Tänk om det varit Super-Gudrun

Tänk om det varit Super-Gudrun

På grund av snön har Kungsbacka kommun fått några problem på halsen. Häromdagen rasade taket in på Vallda idrottshall, något som uppmärksammades i hela landet. Olyckligtvis hade en stackars byggnadsingenjör (?) några dagar tidigare återöppnat hallen efter att den varit stängd just för rasrisk. Ett innebandylag skulle ha tränat på morgonen då taket störtade in men räddades av vädret – det var för få av spelarna som hade kunnat ta sig till träningen som följaktligen ställdes in.

Efter att mediadrevet jagat syndabockar bestämde kommunens krishanteringsgrupp att inga kommunala skolor, förskolor eller idrottsanläggningar skulle öppnas på måndagen. Vi fick två telefonsamtal inom loppet av 10 minuter på söndagskvällen. Dagis och skola var stängda, mer besked skulle komma måndag kväll när fastigheterna besiktigats. Bra! Rätt beslut.

Under måndagen meddelade kommunen på sin hemsida att information rörande tisdagens eventuella öppethållande skulle meddelas kl 19 på kungsbacka.se. Jag gick in på hemsidan kl 19:30:

En tid senare (20 min?) fick jag detta svar:

Jaha.

Efter ytterligare en stund fick jag äntligen info om att skolan fortfarande var stängd men att dagis skulle öppna som vanligt.

Bra. Bra att de inte chansar och bra att de informerar.

Men.

Med en rysning funderar jag på vad som hade hänt om betydligt fler hade vänt sig till kommunen för information. Nu var det bara vissa av barnfamiljerna. Tänk om en riktig katastrof hade drabbat oss? Tänk om stormen Super-Gudrun hade plöjt in och jämnat byggnader med marken. Eller om dricksvattnet i Lygnern blivit förgiftat (kommunens egen lilla färskvattenpöl).

Kungsbacka, dags att ni ser över er krisberedskap. Hitta alternativa kommunikationskanaler, skala upp er webb, använd e-post, facebook, SMS och twitter. Och var lite snabbare på bollen. Att hänvisa till en hemsida som ni vet (?) kommer att krascha skapar bara onödig irritation.

Jag är egentligen inte irriterad, det värsta som kunde hända mig var att jag anlände med barnen till en stängd skola. Jag är däremot rädd. Rädd att när det verkligen gäller kommer kommunen inte att kunna klara av trycket.

UPPDATERING: Larry Söder, kommunalråd i Kungsbacka, har svarat på sin blogg.

9 thoughts on “Tänk om det varit Super-Gudrun

 1. Yvette

  Kunde inte sagt det bättre själv… = )

 2. Bäste PO,jag har sedan en längre tid pekat på betydelsen av god information via ny teknik med hjälp av nya mediakanaler. I min motion ”2009:5 Samhällsinformation via film på webben” framgår det väldigt tydligt vad jag har för inställning till samhällsinformation där samtliga möjlighter skall beaktas. Du har din post pekat PÅ DESS PRAKTISKA BETYDELSE när samhällsinformation måste nå ut snabbt och säkert. Låt oss hoppas att fler inser betydelsen och inte låter ”partipolitiska intressen ” fördunkla sinnen utan påskyndar införandet av inormationsteknik som hjälper våra Kungsabackabor när behovet är påkallat.

 3. Yvette

  Kunde inte sagt det bättre själv… = )

 4. Bäste PO,jag har sedan en längre tid pekat på betydelsen av god information via ny teknik med hjälp av nya mediakanaler. I min motion ”2009:5 Samhällsinformation via film på webben” framgår det väldigt tydligt vad jag har för inställning till samhällsinformation där samtliga möjlighter skall beaktas. Du har din post pekat PÅ DESS PRAKTISKA BETYDELSE när samhällsinformation måste nå ut snabbt och säkert. Låt oss hoppas att fler inser betydelsen och inte låter ”partipolitiska intressen ” fördunkla sinnen utan påskyndar införandet av inormationsteknik som hjälper våra Kungsabackabor när behovet är påkallat.

 5. Jag pratade med informationsstratgeg Barbro Ericson för någon månad sedan då jag frågade om möjlighet till att filma viktiga informationstillfällen och att lägga ut dessa på Internet, i detta fall gällde det skolstartsinformation. Hon tyckte det var en jättebra idé och tackade. Hon sa att en helt ny plattform är på gång och att det kommer bli stora förbättringar. Men frågan är När? Jag vill ha en daeadline. Jag vill veta När.

 6. För mer än 12 mån sedan lyfte jag detta behov Teknik finns för att på ett enkelt sätt klara detta Tyvärr verkar det som viljan saknas Eller förmågan att genomföra När verklighet kommer i kapp blir bristerna uppenbara

 7. Jag pratade med informationsstratgeg Barbro Ericson för någon månad sedan då jag frågade om möjlighet till att filma viktiga informationstillfällen och att lägga ut dessa på Internet, i detta fall gällde det skolstartsinformation. Hon tyckte det var en jättebra idé och tackade. Hon sa att en helt ny plattform är på gång och att det kommer bli stora förbättringar. Men frågan är När? Jag vill ha en daeadline. Jag vill veta När.

 8. För mer än 12 mån sedan lyfte jag detta behov Teknik finns för att på ett enkelt sätt klara detta Tyvärr verkar det som viljan saknas Eller förmågan att genomföra När verklighet kommer i kapp blir bristerna uppenbara

 9. […] Det är också via dessa kanaler som jag oftast får ”breaking news”, till exempel om rasade idrottshallar eller bombhotade köpcentra. Men som tillförlitlig informationskälla har mikrobloggarna sina […]

Leave a Comment