Farliga ord – farliga bilder

Jag är mot censur. Jag tror i grunden att den rädsla för idéer, synsätt, bilder eller ord som driver censur inte är hälsosam.

Det finns de som inte håller med. De som anser att vi till varje pris skall skydda – framförallt barn – från vissa typer av intryck. Det finns naturligtvis vissa saker som jag inte låter mina barn se (de är 5 och 7). En regel vi har är till exempel om filmer som inte är dubbade till svenska (”Du får se Star Wars Harry Potter när du kan läsa texten”). Vissa filmer kommer att vara off limits länge framöver (Kill Bill etc.) UPPDATERING 2010-01-05. Star Wars är numera inte off-limits. Man kan inte hålla tillbaka vinden hur mycket man än försöker…

Vad gäller ord är jag inte lika restriktiv. Det finns inga farliga ord. Ord är en del av språket och det finns möjligen olika grader av social acceptans för vissa ord i vissa sammanhang. Inte mer än så. Kolla på denna utmärkta debatt från 1986 mellan Frank Zappa och John Lofton:

Moralpanik är bara förnamnet! Kommer ni ihåg Studio S på TV som 1980 hade offentligt krismöte i TV-studion angående videovåldet? Dags att besöka detta program igen:

Naturligtvis måste man se till så att ens barn inte ser sådant som de inte kan hantera. Det är inte det jag menar. Vad jag menar är att alla dessa ”farliga” ord och ”farliga” sångtexter och ”farliga” böcker blir ännu farligare om man förbjuder dem. Istället för att stenhårt förbjuda ord borde vi förklara för barnen att vissa ord är inte accepterade i vissa sammanhang. Lätt att säga, svårt att göra – jag vet…

När min då 3-årige son sprang omkring på dagis och sjöng Nirvanas ”Rape me” ville jag sjunka genom jorden. Det är den enda låt som jag har censurerat. De får lyssna på den när de förstår texten.

One Comment